Cztery kraje świata
Produkcja whiskey nie jest tak rozpowszechniona na świecie, jak piwa. Wszak z najlepszymi piwami kojarzą się przede wszystkim Niemcy i Czesi, jednak jego produkcja odbywa się w niemal każdym kraju globu. Krajowe piwo, jako produkt masowy, jest oczywiście bardzo tanie. Możemy kupić polskie jasne piwo za 3-4 złote, ale również uwarzone w jednym z wielu stylów (APA, IPA, RIS, itp.) za np. 12 cz 15 złotych. Sytuacja z whiskey w naszym kraju wygląda odwrotnie. Kupno polskiej whiskey za niewielkie pieniądze jest niemożliwe. Głównie dlatego, że nie jest to alkohol skierowany do masowego konsumenta lecz do pojedynczych jednostek. Inaczej wygląda sytuacja z whiskey zza granicy. Najważniejszymi jej producentami i eksporterami są: Szkocja, Irlandia, Stany Zjednoczone Ameryki oraz Japonia. Oznacza to, że kupując w Polsce whisky z tych regionów świata, z pewnością zapłacimy o wiele mniej niż za jakąkolwiek whisky od rodzimego gorzelnika.
Parę słów o historii
Jeżeli wierzyć zapisom historycznym, whiskey irlandzka liczy sobie już około 1300 lat. W VI lub VII wieku Irlandczycy nauczyli się wytwarzać whiskey, która jednak nie ma wiele wspólnego z alkoholem jaki znamy dzisiaj. Zmiany przyniósł dopiero XV wiek, kiedy to irlandzka whiskey zyskiwała coraz to większą popularność. W 1661 roku tamtejszą whiskey „docenili” irlandzcy urzędnicy i nałożyli podatek na alkohol. Irlandzka whiskey miała się dobrze aż do czasu wielkiego głodu, który miał miejsce w latach 1845−1849. Jednak niedługo potem trunek ten dostał od losu dar w postaci plagi filoksery, która zaatakowała winorośl. Przełożyło się to na kryzys producentów koniaku, zaś smakosze mocnych alkoholi skierowali się w stronę irlandzkiej whiskey.
Jak smakuje irlandzka whiskey?
Ważniejsze od tego, jakie były dzieje irlandzkiej whiskey, jest to, jak ona smakuje. Tutaj mamy do czynienia z czterema jej rodzajami: Pure Pot Still Whiskey (Single Pot Still Whiskey), Irish Malt Whiskey, Irish Grain Whiskey oraz Irish Blended Whiskey. Jednak smak każdej jest do siebie zbliżony. Można powiedzieć, że walory smakowe irlandzkiej „rudej na myszach” są jednocześnie jej plusem, jak i minusem. Whiskey irlandzka jest delikatna i ma przyjemny, słodki, karmelowy smak. Oznacza to, że mogą jej spróbować nawet osoby, które niezbyt przepadają za whiskey.