Czym są dodatki funkcjonalne do żywności
Przede wszystkim należy mieć na uwadze, że dodatki funkcjonalne nie występują samodzielnie. Jest to specjalny środek spożywczy, który ma za zadanie zmienić właściwości pokarmu. Najczęściej stosowane są w celu konserwacji pożywienia, zmiany jego koloru, konsystencji lub nadaniu smaku identycznemu z naturalnym. Na rynku możemy spotkać zarówno dodatki naturalne jak i syntetyczne. Podstawowa klasyfikacja dzieli je na barwniki, substancje konserwujące, przeciwutleniacze i regulatory kwasowości, substancje zagęszczające i emulgatory oraz środki pomocnicze. Na stronie oqema.pl dodatki funkcjonalne do żywności podzielone są z kolei na konkretne podgrupy.
Poznaj najbardziej znanych producentów
Na Polskim rynku funkcjonuje kilka firm, które oferują dodatki funkcjonalne. Jedną z przedsiębiorstw jest ITALGELATINE będącym producentem żelatyn wieprzowych i wołowych o najwyższej jakości spożywczej i farmaceutycznej. Dodatki najwyższej klasy sprawiły, że firma zyskała popularność w całej Europie. JUNGBUNZLAUER jest z kolei producentem mleczanu sodu, mleczanu potasu, mieszanin mleczanów z octanami lub dwuoctanami oraz kwasu mlekowego 80% spożywczego i paszowego, Firma NEDMAG zajmuje się wytwarzaniem chlorku wapnia jakości spożywczej i paszowej GMP+ oraz chlorku magnezu paszowego GMP+. STERNCHEMIE to producent standaryzowanej lecytyny słonecznikowej, rzepakowej i sojowej w postaci płynnej i proszkowej, komponentów lecytynowych wykorzystywanych przy wytwarzaniu proszków mlecznych instant oraz lecytyny słonecznikowej hydrolizowanej. Firma jest także dostawcą mleka kokosowego w formie sypkiej oraz czerwonego oleju palmowego RSPO. SOLBAR i WILMAR są producentami izolatów białka sojowego oraz jego koncentratów białka sojowego.
Dodatki funkcjonalne w Twoje kuchni
Na co dzień również stosujemy różnego rodzaju dodatki funkcjonalne w swojej kuchni. Jednym z najbardziej popularnych jest sól jodowana, która przede wszystkim zabezpiecza mięso przed zepsuciem. Jest ona również jedną z najchętniej wybieranych przypraw, która nadaje potrawom wyrazistego smaku. Kolejnym dodatkiem stosowanym przez nas w kuchni jest oczywiście cukier. Produkowany z buraków cukrowych lub trzciny wykorzystywany jest nie tylko do słodzenia napojów, ale również potraw i wypieków. Te dwa podstawowe dodatki funkcjonalne obecne są właściwie w każdej kuchni. Wykorzystywane są zarówno w przypadku gotowania, pieczenia czy smażenia. Większość z nas nie wyobraża sobie wypicia szklanki herbaty czy kawy bez dodatku cukru lub ulubionej zupy pozbawionej soli. Oczywiście w obydwu przypadkach należy zachować umiar. Nadmiar cukru i soli może mieć bowiem również negatywny wpływ na nasz organizm powodując nawet schorzenia.